Welkom bij D.E. Airconditioning, uw specialist in luchtbehandeling

  • Bel ons nu!
    06 282 93 431
  • Dukaat 130
    8253 BS Dronten
  • Maandag - Vrijdag
    08.00 tot 17.30 uur

Vragen welke vaak door onze klanten gesteld worden

Wat is een airconditioner?

Een airconditioner is het apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren. Airconditioners zijn er in verschillende vormen. Zo kennen we onder meer verrijdbare of portable airconditioners en split systemen.Waarbij split airco's het meeste worden toegepast en in elke ruimte kunnen worden ingebouwd. Een airco systeem bestaat dan uit een buiten- en binnendeel. Deze binnendelen kun je ook weer in verschillende vormen aanbrengen als opbouw aan de wand of ingebouwd in een plafond.

Hoe werkt een airconditioner?

Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, t.w.: een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

Kunnen airco's alleen maar koelen?

De meeste airco's zijn leverbaar in een warmtepomp uitvoering en kunnen daardoor niet alleen koelen maar ook verwarmen . Zo bent u dus het hele jaar door verzekerd van een comfortabel binnenklimaat. Het verwarmen gebeurd via een omgekeerde koelcyclus. De warmtefunctie trekt wel iets meer vermogen dan de koelfunctie. Door een airco model met inverter te kiezen kun je ook weer extra energie besparen.

Hoe bepaal ik welk systeem goed is voor mij?

D.E. Airconditioning Dronten kan voor u berekenen welk koelvermogen het beste bij uw ruimte past. Hij kijkt daarbij naar verschillende aspecten, zoals de afmeting van de ruimte, hoe de zon naar binnen schijnt (wel of geen zonnescherm) en het aantal personen in de ruimte. Afhankelijk van uw eigen voorkeur of wensen en het benodigde koelvermogen, kiest u vervolgens een systeem.

Hoe wordt de benodigde koelcapaciteit berekend?

Voor iedere ruimte kan er een koellastberekening gemaakt worden. Met dit programma wordt de benodigde koelcapaciteit berekend. Vele factoren zijn hiervoor van belang. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • heeft de ruimte een plat dak?
  • heeft de ruimte veel ramen/glas?
  • is er binnen en/of buiten zonwering aanwezig?
  • zijn er in deze ruimte veel warmtebronnen aanwezig zoals computers, verlichting, etc?
  • zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig etc. etc?

Produceert een airco veel geluid?

Het is fabrikanten gelukt om design, kwaliteit en een laag geluidsniveau samen te brengen in de airconditioners. De airconditioners behoren tot de stilste die verkrijgbaar zijn. Zowel de binnen- als de buitenunits zijn fluisterstil te noemen. U kunt als gebruiker in alle rust van een perfect binnenklimaat genieten. Maar ook uw buren kunnen niet horen waarom het bij u in huis zo aangenaam is!

Hoe zit het met de aanleg van airconditioning?

Nadat u het type airco installatie gekozen hebt, bepaalt de installateur in overleg met u een geschikte plaats voor het binnen- en het buitendeel. Het binnendeel wordt, afhankelijk van het gekozen model, laag of hoog aan de wand of aan het plafond opgehangen. Het buitendeel kan bijvoorbeeld op het dak of op het balkon, aan de muur of in de tuin worden geplaatst.

Zowel het buiten- als het binnendeel wordt elektrisch aangesloten (230V). Een dunne condensleiding zorgt voor afvoer van het condenswater dat tijdens het koelen in de binnenunit ontstaat. Dun, geïsoleerd leidingwerk verbindt het buitendeel met het binnendeel. Het leidingwerk dat in het zicht komt, wordt in een kunststof goot gemonteerd. Voor aanvang van de werkzaamheden zal de installateur alles met u bespreken.

Hoe zit het met het energieverbruik?

Alle elektrische apparatuur verbruikt energie. Met behulp van nieuwe technieken is men er echter wel in geslaagd het energieverbruik tot het minimum terug te brengen. Veel airconditioners hebben het energielabel A en dat geeft aan dat deze apparatuur zeer zuinig omgaat met energie.

De inverter techniek via een compressor zorgt voor een nog extra besparing op het gebruik van energie en haalt meer rendement uit een airco dan zonder deze inverter technologie. U krijgt meer comfort tegen lagere energiekosten.

Is een airco duur in aanschaf?

Goedkoop is duurkoop. Vooral in warme zomers kopen veel mensen impulsief een verrijdbare airco. Om er daarna snel achter te komen dat men beter een split systeem van een kwaliteitsmerk had kunnen laten installeren. Deze gaan gemiddeld 15 jaar mee. De investering is weliswaar hoger, maar de afschrijving is lager. Bovendien kunt u de aanschaf van een airconditioning 'meenemen' in uw hypotheek.

In het hoogseizoen hebben wij vaak speciale acties inclusief installatie. Deze houdt in dat een monteur langskomt die gaten boort en koelleidingen aanlegt tussen de binnen- en buitenunit. Ook de montage aan muur of aan plafond hoort bij de mogelijkheden. In het gebruik laten stellen van een aircosysteem is overigens wettelijk verplicht te laten uitvoeren door STEK erkend bedrijf . Als u het laat installeren door een professionele monteur van D.E. Airconditioning Dronten dan heeft u altijd de zekerheid dat uw klimaatsysteem op deskundige manier wordt gemonteerd!

Mag iedereen een airco installeren?

Het plaatsen van het binnen- en het buitendeel mag iedereen. Echter, koeltechnische handelingen, d.w.z. het monteren/solderen van de leidingen en alle handelingen m.b.t. het koudemiddel, mogen alleen door STEK-erkende monteurs worden uitgevoerd. Het is daarom aan te bevelen om het installeren van uw airco te laten uitvoeren door een STEK-erkend installatiebedrijf.

Als u zeker wilt zijn van een deskundige plaatsing van uw aircoapparatuur dan raden wij u aan de installatie uit te besteden aan een vakman. Monteurs die werken voor D.E. Airconditioning Dronten verstaan hun vak op het gebied van airco installaties. Vaak hebben wij aanbiedingen inclusief montage.

Is een airconditioner moeilijk te bedienen?

Nee, beslist niet! De airconditioners zijn juist heel eenvoudig te bedienen. Bovendien wordt bij elke afstandsbediening een handleiding meegeleverd. Elke ruimte waar een airconditioning is geplaatst kunt u dus moeiteloos op de juiste stand zetten voor uw optimale binnenklimaat!

Kan in elk bestaand pand elk type airconditioning geplaatst worden?

Het plaatsen van een eenvoudige (single of multi) split systeem kan in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Wanneer er luchtkanalen nodig zijn voor een centraal lucht circulatie systeem, kunnen de bijkomende bouwkundige kosten toenemen. Een individueel systeem per ruimte kan dan soms raadzaam zijn.

D.E. Airconditioning Dronten kan in alle gevallen u van advies voorzien en eventueel een offerte opmaken voor uw specifieke situatie. Vragen kunnen dan worden beantwoord welke modellen qua binnen en buitendelen raadzaam zijn te gebruiken.

Kan ik zelf reparaties aan een airco uitvoeren?

In principe niet. Voor reparatie van de airco apparatuur is specifieke kennis vereist . Daarnaast kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn in verband met de onder elektrische spanning staande onderdelen in de units. Bovendien is het werken aan koudemiddelhoudende systemen wettelijk alleen toegestaan aan een erkend STEK installateur, die daarvoor ook gecertificeerde technici in dienst heeft.

Neemt u contact op met D.E. Airconditioning Dronten indien u een reparatie wilt uitvoeren. Ook kunnen wij u overeenkomsten aanbieden voor onderhoud van diverse klimaatsystemen.

Moeten ramen en deuren dicht blijven als de airconditioning aan is?

Het is niet absoluut noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als het systeem werkt. Wel is het nodig dat hier bij de bepaling van het koelvermogen van een airconditioning rekening mee gehouden wordt. Als er veel deuren en ramen openstaan, beïnvloedt dit natuurlijk wel het energieverbruik.

Verbruikt een airco veel energie?

Airconditioning was vroeger een luxe artikel. Mede door de warme zomers is airconditioning tegenwoordig bijna standaard in auto's, winkels en kantoren. D.m.v. innovatieve technologieën heeft men zich als doel gesteld uw elektra verbruik te beperken.

Bovendien kan een groot deel van de energiekosten worden beperkt door het toepassen van buitenzonwering, het dichthouden van ramen en deuren en de instelling van de thermostaat. Bovendien worden de energiekosten beperkt door het regelmatig reinigen van de filters.

Uit welke soort airco kan ik kiezen?

Behalve de verschillende modellen voor montage hoog aan de muur hebben wij ook modellen die op de vloer, onder het plafond of in een verlaagd plafond kunnen worden gemonteerd. De hoge wandunits hebben elk hun specifieke eigenschappen. U kunt onder meer kiezen uit modellen met luchtreinigende filters, energiebesparende instelmogelijkheden en designuitvoeringen.

Airco units kunnen op een goede wijze uit het zicht worden ingebouwd d.m.v. kanaalsystemen en verschillende uitvoeringen van de binnenunits. Plafondunits zijn uitermate geschikt om op een zo onopvallende manier een ruimte van een aangenaam klimaat te voorzien. Naast een uitgebalanceerde luchtcirculatie zorgen plafond systemen ervoor dat ze passend zijn te maken in elk interieur en omgeving.

Waar moet ik rekening mee houden als er een airconditioner geïnstalleerd wordt?

Ten eerste moet er een goede keus gemaakt worden van het binnendeel. Dit binnendeel moet worden voorzien van elektra. Bovendien moet er de mogelijkheid zijn om het bij het binnendeel ontstane condenswater af te voeren. Vervolgens moet er een goede plek gevonden worden voor het buitendeel: op een dak, aan een gevel, op een balkon , etc. Het buitendeel moet ook voorzien worden van een elektrische voeding. Ten slotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dakdoorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden.

Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, echter voor installateurs is het dagelijks werk en er zijn vele mogelijkheden om de installatiehinder tot een minimum te beperken. Onze installateurs kunnen u uitgebreid informeren over de vele mogelijkheden van airconditioners.

Wat houdt standaard installatie in?

Monteren van binnen- en buitendeel (incl. muurbeugels); boren van gat in bakstenen, metalen of houten muur; aansluiten van de voeding- en sturingskabels en koelleidingen (standaard 4 meter meerkosten bij andere lengtes); systeem testen op goede werking en uitleg afstandsbediening. Tegen meerprijs betonboring en condenspompen indien benodigd.

Elke woning, kantoor of ander vertrek heeft zijn eigen specifieke eisen en mogelijkheden voor het plaatsen van een airconditioning systeem. U kunt vrijblijvend een offerte laten opmaken om de prijs inclusief installatie te berekenen.

Wat is een single split systeem?

Een single split systeem is een airconditioning die uit een binnen- en een buitendeel bestaat. Speciaal leidingwerk verbindt de twee onderdelen met elkaar, zodat het niet nodig is een groot gat in de buitenmuur te maken. Dit systeem is geschikt om de lucht in één ruimte te behandelen. Het binnendeel zorgt voor het koelende en ontvochtigende effect in de ruimte. Het buitendeel voert de warmte naar de buitenlucht af.

Wat is een multi split systeem?

Bij dit systeem kunnen meerdere binnenunits op één buitendeel worden aangesloten. Bij LG bijvoorbeeld kunt u tot acht binnendelen op één buitendeel aansluiten. Dat spaart ruimte en kosten. Terwijl u binnen in meerdere ruimtes een aangenaam klimaat schept, heeft u toch maar één buitendeel. U heeft daardoor buiten aanmerkelijk minder ruimte nodig om de installatie te plaatsen dan wanneer u kiest voor meerdere single split systemen.

Wat is en doet een warmtepomp?

Veel aircondiutioners worden standaard en zonder meerprijs geleverd als warmtepomp. U kunt uw airconditioner dus ook als (bij)verwarming gebruiken. Uw cv-ketel hoeft minder of helemaal niet aangesproken te worden, omdat uw airconditioner uw huis verwarmt. Doordat het rendement van een warmtepomp drie- tot viermaal hoger is dan, van een cv ketel, kunt u in het stookseizoen met uw airconditioning geld besparen!

Ook als u geen aardgasaansluiting heeft, zoals in een vakantiewoning of in buitengebieden, zorgt de warmtepomp ervoor dat u met uw airconditioner ook 's winters een aangenaam klimaat kunt creëren.

Wat voor Airconditioning systemen zijn er leverbaar?

Er is er voor elke toepassing wel een airco beschikbaar. Veruit het meest toegepast bij particulieren en klein zakelijke markt zijn de wandmodellen. Deze wandmodellen worden hoog aan een wand geïnstalleerd en zijn door hun geringe afmeting toepasbaar in elk interieur. Verder zijn er modellen die op de vloer geplaatst kunnen worden of onder het plafond gemonteerd worden. Is er een verlaagd plafond aanwezig dan kan de keuze gemaakt worden uit kanaal- of cassette modellen.

Bij cassette modellen blijft er één geïntegreerd aan- en uitblaasrooster zichtbaar. Bij kanaalmodellen wordt gebruik gemaakt van één of meerdere roosters die voor de inblaas van de lucht zorgdragen. Al deze systemen zijn leverbaar in diverse koelcapaciteiten.

Wordt je verkouden van airconditioning?

Als je 's winters zonder jas vanuit een warme huiskamer de koude buitenlucht instapt, kun je door het grote temperatuurverschil een verkoudheid oplopen. Andersom geldt dat ook, als je 's zomers vanuit je sterk gekoelde auto in de tropische hitte stapt. Een airconditioning hoort zo ingesteld te zijn dat grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur niet voorkomen. Stelregel is dat er maximaal 5°C temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, maar u kunt de airconditioning natuurlijk naar uw eigen wensen instellen.

Zijn airco's ongezond?

Mits goed gekozen en vakkundig geïnstalleerd zijn airco's niet ongezond. Het is wel verstandig om het temperatuursverschil tussen buiten en binnen niet groter dan 5 graden te maken. Anders kan de overgang voor ons lichaam te groot worden.